Aangezien ik erg geïnteresseerd ben in Noord Korea en dit Young Adult boek gratis te lezen was in het Kindle Unlimited programma van Amazon, heb ik me er aan gewaagt. Het plot klinkt op zichzelf niet  heel slecht: een tiener wordt naar Noord Korea gestuurd om uit te vinden waar Kim Jong Un zijn kernwapens bewaart en moet infiltreren op een universiteit aldaar. Genoeg stof voor een spannend boekje.

Helaas is het verhaal ontzettend slecht geschreven; de hoofdpersoon wordt constant in “jij”-vorm benaderd, alsof een verteller laat weten wat jij aan het doen bent. Daarnaast is het boek een typisch patriottisch Amerikaans verhaal: Alles wat met de Verenigde staten te maken heeft is goed, en alles in Noord Korea is per definitie slecht.

Een ander punt waar ik me aan irriteerde is het moralistische christelijke randje. Nu kwam ik er later tijdens het lezen achter dat de schrijver, Bobby Hansen, priester is, wat wel een en ander verklaard. Desalniettemin werd het constante gebruik van het geloof knap storend (“God heeft mij opgedragen langer in Noord Korea te blijven”). Gek genoeg was het verhaal op zich wel dusdanig spannend om te blijven boeien, ondanks deze punten van kritiek.

Al met al niet echt aanrader om te kopen, maar als onderdeel van Kindle Unlimited prima vermaak. Eventuele volgende boeken van deze schrijver zal ik me in ieder geval niet meer aan wagen.

2*

Advertisements