De Bijbel is een fascinerend boek. Onze westerse cultuur is ondenkbaar zonder het heilige boek van de joden en de christenen. Maar wie niet gelovig is, leest het niet. En dat is jammer, want het bevat een aantal van de allermooiste verhalen uit de wereldliteratuur. Guus Kuijer vertelt ze na voor ongelovigen. Te beginnen met het eerste boek, Genesis. Genesis is de familiegeschiedenis van een groep koppige mensen onder leiding van Abraham die vanuit Irak in Egypte terechtkomt. Het boek bevat ook de verhalen over Adam, Eva en de slang, over de zondvloed en de toren van Babel. Al die verhalen vertelt Kuijer opnieuw, vanuit het perspectief van een zoon of een vrouw, een verschoppeling of een bastaard, en daardoor worden de bekende verhalen nieuw en verrassend.

Zoals de omschrijving al verteld: De verhalen uit de Bijbel verteld vanuit een ander perspectief en in romanstijl. Ik moet zeggen dat het verbazingwekkend goed werkte, hoewel niet ieder verhaal mij even veel aansprak. In dit eerste deel kwamen vijf verhalen uit Genesis aan bod; van Adam & Eva tot en met het verhaal van Jozef. Allemaal verhalen die ik nog uit mijn kindertijd kende. Wat dit boek dan toch anders maakt dan de kinderbijbel die ik destijds had, is uiteraard dat de personen die in dit boek voorkomen niet als heilige worden weggezet, maar juist als gewone mensen. Mensen die ook boos worden, twijfelen aan het geloof, ruzie maken, enzovoorts. Dit perspectief maakt dit boek zeer de moeite waard om eens te lezen.

Bestel het boek bij Bol.com
Bestel het ebook bij Bol.com

Advertisements